header banner
Default

Yannick, een crypto-expert, zegt: "De kans dat je miljonair wordt door crypto is klein"


Mensen die in de duurste kleding rondlopen en in de meest luxe auto's rondrijden: op social media vliegen de crypto-succesverhalen je om de oren. Omdat veel jongeren vaak de risico's van het investeren in crypto niet kennen, is het ministerie van Financiën de campagne 'Slim in Crypto' gestart. In Start met Fernando gaf cryptodeskundige Yannick Déjean tips over hoe je verstandig om kunt gaan met crypto.

Cryptodeskundige Yannick geeft tips over hoe je verstandig kunt omgaan met crypto

VIDEO: Massaal nieuwe miljonairs door crypto: 'To the moon!'
Omroep PowNed

Veel desinformatie

VIDEO: Cryptostasher over hoe je geld kan begrijpen | Crypto In Nederland
Anders Community

Wat Yannick vooral merkt, is dat veel mensen crypto kopen om een specifieke reden. "Wat je ziet, is dat de meeste mensen het de afgelopen jaren hebben gekocht, omdat ze denken van: het wordt in de toekomst meer waard, dus ik moet nu crypto's kopen." Maar liefst 41 procent van de Nederlandse jongeren tot 25 jaar heeft wel eens crypto gekocht. Maar hoe bereid je jezelf goed voor als je in crypto's stapt? "Het is heel lastig, want er is veel desinformatie online. Lees je daarom goed in en lees vooral ook de negatieve berichten. Daarnaast moet je begrijpen wat je koopt. Als je het niet begrijpt, moet je het dan wel kopen?"

'Niet nadoen wat je op social media ziet'

VIDEO: Cryptocurrency Millionaire Livaneli turned a 100 euros into 1 Million in 2 Years | New Money
VICE Nederland

Op social media heb je vast weleens video's voorbij zien komen van iemand op een tropisch eiland die miljonair beweert te zijn door crypto. Wat dat soort filmpjes betreft, adviseert Yannick: "Geloof niet alles dat je online ziet en gebruik alleen geld dat je kunt missen. Ga ervan uit dat je dat geld nooit meer terugziet en ga er niet in met een mindset van: ik ga miljonair worden. Die kans is gewoon klein. Dat klinkt heel stom om te zeggen. Misschien denk je van: daar heb je weer zo'n saaie ambtenaar van het ministerie die met z'n vingertje komt wijzen. Maar denk gewoon na voordat je in crypto stapt en ga niet nadoen wat je op social media ziet. Je kunt echt je geld verliezen. Dat is de boodschap die we willen meegeven met 'Slim in Crypto'."

Leen geen geld

VIDEO: Crypto Miljonair Over Zijn Grootste Verlies | Crypto Rover
Lotgenoten Podcast

Yannick heeft regelmatig contact met jongeren die hun verhaal met hem delen. Een verhaal dat hem is bijgebleven, is van een jongen die in totaal 10.000 euro heeft geleend van verschillende familieleden. "Van de 10.000 euro die hij had ingelegd, is nog maar 1000 euro over." Yannick raadt het dan ook af om geld te lenen van mensen in je omgeving. "Doe dat alsjeblieft niet. Het is zo gevaarlijk. Al leen je maar 100 euro. Je kunt het zo kwijtraken en dan sta je meteen bij je hele familie in de schuld. Dat wil je echt niet."

Hoe zit het met de belastingaangifte?

VIDEO: #1430: Wordt 2024 het jaar van de grote crash? | Gesprek met Kees de Kort
De Nieuwe Wereld

In Start beantwoordde Yannick ook een aantal luisteraarsvragen. Zo vroeg Zack zich af of je cryptobezittingen moet aangeven bij het doen van je belastingaangifte. Daarop antwoordde Yannick: "Het is onderdeel van je vermogen, dus je moet het opgeven. Geef het altijd op, want als je dat niet doet en je er uiteindelijk belasting over moest betalen, dan komt de Belastingdienst er toch wel achter."

Crypto wallet verloren

VIDEO: DIT WORDT DE JONGSTE CRYPTOMILJONAIR VAN NEDERLAND
Pure Luxe | Floris Wyers

Luisteraar Chanel vertelde dat haar broer vorig jaar zijn crypto wallet heeft verloren. Daarop had hij ongeveer 1000 euro aan cryptovaluta. Is er eigenlijk een manier om een verloren crypto wallet terug te krijgen? "Het is echt een beginnersfout, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik 'm laatst ook heb gemaakt", vertelt Yannick.

"Ik ging over naar een nieuwe telefoon en mijn wallet stond nog op mijn oude telefoon. Ik was uiteindelijk m'n inlogcodes kwijt. Gelukkig ging het bij maar om 20 euro. Dat scheelt, maar het is wel zuur. Het is een risico dat je loopt met crypto. Bij de bank kan je je pincode opnieuw aanvragen als je die kwijt bent. Als je de inlogcode van je crypto wallet kwijt bent, dan ben je 'm ook echt kwijt. Zorg dus dat je alles goed geregeld hebt en dat je je inlogcodes veilig hebt opgeslagen."

Naar nul?

VIDEO: IK GING DAYTRADEN VOOR 1 WEEK LANG! (BEGINNER)
UberQuin

De laatste luisteraarsvraag kwam van Tim. Zijn bitcoins zijn in een half jaar 40 procent in waarde gedaald. "Kan de Bitcoin ook naar de 0 euro gaan?", vraagt hij zich af. "De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod, dus als niemand het meer wil kopen, dan gaat de prijs naar nul", zegt Yannick. "Je zit dan met al die bitcoins, maar als niemand ze meer wil hebben, dan heb je niks meer. Theoretisch kan dat gewoon."

Meer informatie

VIDEO: Aantal p*rnoverslaafden stijgt enorm: ‘Het helpt je wel op gang'
Omroep PowNed

Wil je meer informatie over tips, tricks en feitjes over crypto's? Check dan de website slimincrypto.nl om meer te weten te komen over crypto.

Start met Fernando

Sources


Article information

Author: Tina Sims

Last Updated: 1702638961

Views: 1097

Rating: 4.2 / 5 (33 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tina Sims

Birthday: 1950-07-04

Address: 232 Kennedy Vista Apt. 171, New Donna, MA 66108

Phone: +3992150153613975

Job: Data Analyst

Hobby: Chocolate Making, Stargazing, Dancing, Embroidery, Cooking, Gardening, Tennis

Introduction: My name is Tina Sims, I am a transparent, dear, persistent, tenacious, risk-taking, accessible, honest person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.