header banner
Default

Ervaren we een toename van onze prijzen als gevolg van de concerten van Beyoncé?


Zweden

Wat Beyoncé en de inflatie met elkaar te maken hebben? Misschien meer dan je zou denken. In Zweden zou de wereldster ervoor gezorgd hebben dat de inflatie omhoog is geduwd, zo stelt de hoofdeconoom van de Danske Bank. Dit weekend komt de zangeres ook naar Nederland. Kunnen we hier eenzelfde effect verwachten?

Veel toeristen zijn in Zweden op de aftrap van de wereldtournee van Beyoncé afgekomen. Als gevolg verhoogden hotels en restaurants de prijzen en viel de inflatie hoger uit dan verwacht. Dat tweette Michael Grahn, hoofdeconoom van de Danske Bank. 

Zaterdag en zondag staat Beyoncé met haar Renaissance World Tour in de Johan Cruijff ArenA. Het publiek telt zo'n 50.000 mensen per show, afkomstig uit allerlei landen. "Wij zijn helemaal vanuit Maleisië en Singapore hierheen gevlogen", vertellen twee mannen vandaag aan Editie NL. "Het is duur, maar Beyoncé is het waard. Dit is een unieke kans. En ja, natuurlijk geven we hier ook meteen geld uit aan restaurants en een hotel." 

Angelique Houtveen, radio-dj van Sublime, is er dit weekend ook bij. Ze is al zeven keer eerder naar een concert van de zangeres geweest. "Daar heb ik ook voor gereisd, bijvoorbeeld naar Duitsland en België. Ik maakte er dan een weekendje weg van, inclusief hotel en restaurants. Dus ja, misschien heb ik op die manier ook wel bijgedragen aan de inflatie van een ander land."

Ticketprijzen

VIDEO: Beyoncé's optredens en de inflatie een mogelijke link
Entertainment Nieuws

De goedkoopste tickets voor Beyoncé waren 62,60 euro, oplopend tot VIP-kaarten van 2706 euro. Bij die laatste tickets krijg je dan wel wat extra's, zoals een eigen wc en een cadeautje.

Bron: Mojo

Nederlandse inflatie

VIDEO: Spectacular Impromptu Performance Amazes Fans at Beyonce Concert
Storyful Viral

Maar kan het echt dat Beyoncé straks onze inflatie omhoog duwt? "Inflatie wordt breed over alle aspecten van de economie gemeten", vertelt Jacob Schoenmaker, beurscommentator RTL Z. "Dus als de hotelkamers, vliegtickets, restaurants et cetera duurder zijn geworden, dan zie je dat wel terug. Dat gebeurt ook als ergens bijvoorbeeld een WK wordt georganiseerd."

"Inflatie zegt niks over het aantal bestedingen", legt Schoenmaker uit. "Maar het is wel zo dat als de bestedingen toenemen, het verleidelijk is om de prijs omhoog te gooien. Als een hotel vol zit, dan gaan de laatste kamers tegen recordprijzen."

Lees ook: Mojo waarschuwt: treinproblemen rond concerten Beyoncé

Toch zet Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, zijn vraagtekens bij de daadwerkelijke invloed die een artiest op de inflatie kan uitoefenen. "Prijzen moeten wel heel hard stijgen, wil het een meetbaar effect op de inflatie hebben. Van onze uitgaven gaat slechts 0,4 procent naar hotels. Als je alleen naar de prijzen van hotelovernachtingen kijkt, zouden die een maand lang overal in Nederland moeten verdubbelen om zo'n effect te hebben."

"Aangezien Beyoncé niet een maand lang overal in Nederland optreedt, lijkt me het erg onwaarschijnlijk dat je die hogere hotelprijzen zelfs in de totale inflatie terug zou zien. Er zijn vaker grote concerten hier in Nederland waar aardig wat mensen op afkomen, en ik kan mij niet herinneren dat zulke optredens ooit effect hebben gehad op de inflatie in Nederland."

Sources


Article information

Author: Amanda Harris

Last Updated: 1703851921

Views: 612

Rating: 3.9 / 5 (102 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amanda Harris

Birthday: 1986-11-13

Address: 67690 Parsons Heights, East Lindsey, ID 52053

Phone: +3766729279115265

Job: Article Writer

Hobby: Coin Collecting, Cooking, Scuba Diving, Skydiving, Tennis, Badminton, Kite Flying

Introduction: My name is Amanda Harris, I am a apt, honest, capable, skilled, striking, Precious, Determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.